maandag 21 januari 2013

Snelheidsregels snelwegen onbegrijpelijk

het laatste woord

Minister Melanie Schultz van Haegen beslist in Den Haag over nieuwe maximumsnelheid. Ik verbaas me elke dag weer over het totale gebrek aan logica en willekeur hierbij.

Een voorbeeld: langs de snelweg staan vaak borden die aangeven dat er 120 km/u mag worden gereden met daaronder een bord met de tekst '6-19h'. Dat wil dus zeggen dat je er 's avonds en 's nachts 130 kilometer per uur mag rijden. Afgezien van milieu- en lawaaioverlast is het op zich logisch, want er is dan minder verkeer op de weg.

Maar soms zie je het 120 km-bord met daarbij de toevoeging 'bij gesloten spitsstrook'. Dat is al minder logisch, want dat wil dus zeggen dat er 130 kilometer per uur gereden mag worden als de spitsstrook open is. En wanneer gaat die spitsstrook open? Juist, in de spits, als het drukker is.

Dus als het rustig is, mag je er maximaal 120 en als het druk is (en de kans op een ongeluk groter is) mag je er harder rijden.

Nog verwarrender wordt het als je een combinatie ziet van de drie borden: 120, bij gesloten spitsstrook, 6-19h. Hier mag je alleen 130 kilometer per uur rijden als de spitsstrook open is. Maar wanneer is de spitsstrook open? Juist, altijd ergens tussen zes uur 's ochtends en zeven uur 's avonds, en dan mag je er weer geen 130 km per uur rijden.

Hier is die nieuwe maximumsnelheid van 130 kilometer per uur dus totale onzin. Bovendien leiden die borden af en is het weggegooid geld.

Nog een onlogisch voorbeeld: de A10-West. Tot voor kort was dit deel van de ringweg een 80 km-zone, prima dus. Maar wat beslist minister Schultz van Haegen? Tussen zes uur 's ochtends en zeven uur 's avonds uur mag er honderd kilometer per uur worden gereden worden. De rest van de tijd mag je er maar tachtig.

Dus overdag, als het behoorlijk druk is op die weg, mag er extra hard gereden worden en mogen alle mensen in de omringende straten, kinderen in de scholen et cetera de extra geproduceerde fijnstof inademen.

Maar ja, als je in Den Haag in een ivoren toren zit heb je daar toch geen last van.

Pedro Dado, Amsterdam

Hypocrisie ten top

De PvdA ruziet met de VVD over de snelheid op de A10-West. Een verlaging van de maximumsnelheid naar 80 kilometer per uur zou namelijk tot (nauwelijks meetbaar) minder luchtvervuiling leiden.

Waar was deze bezorgdheid over de gezondheid van de Amsterdammers toen ze decennialang tot vlak langs en zelfs boven de ringweg bebouwing toestonden? Kees Diepeveen, stadsdeelbestuurder namens GroenLinks in Amsterdam-Noord, heeft onlangs nog een schoolgebouw laten bouwen op letterlijk 4,5 meter afstand van de Nieuwe Leeuwarderweg. Waar was de PvdA toen dat gebeurde?

Het betoog van de PvdA over de maximumsnelheid op de A10 is dus de hypocrisie ten top!

Anisha Mohan, Amsterdam

Het Parool, 17januari 2013 donderdag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten