donderdag 24 januari 2013

Smogalarm afgekondigd voor België

BRUSSEL/SITTARD - In België is voor vandaag en morgen een smogalarm afgekondigd. De lucht is te sterk vervuild met fijnstof. Dat maakten de Belgische autoriteiten gisteren bekend.

Als gevolg van het smogalarm mag er op een groot aantal snelwegen niet harder worden gereden dan 90 kilometer per uur. In en rond Brussel geldt een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur waar normaliter 70 kilometer per uur gereden mag worden. De politie zegt extra te gaan controleren.

Bovendien zullen vaste flitsers aangepast zijn op de snelheidsbeperking.

Of het alarm ook nog voor het weekeinde gaat gelden, was gisteren nog niet te bepalen, aldus de verantwoordelijke instanties. Er wordt vóór zondag wel verbetering verwacht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu laat weten dat er in Nederland geen smogwaarschuwing is uitgevaardigd.

"In België gebeurt dit bij matige smog, in Nederland waarschuwen we bij ernstige smog", aldus een woordvoerder.

Volgens hem voldoen beide landen desondanks aan de Europese richtlijnen. Die zeggen: als je iets geregeld hebt, dan is het goed.

"Elk land mag zelf weten welke maatstaven voor een smogalarm het aanlegt."

Volgens de kaarten van het RIVM overschreed gisteren de vervuiling van fijnstof in Nederlands- Limburg de Belgische, maar niet de Nederlandse normen. Voor vandaag en morgen wordt in de regio minder smog verwacht.

Dagblad De Limburger, 24 januari 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten