zondag 20 januari 2013

Meet zelf fijnstof met je smartPhone

Zelf aan de slag om de luchtvervuiling te meten: dat kan via iSPEX, waarbij je fijnstof meet met je smartphone. Je kunt je nu al vooraanmelden voor de nationale meetdag in 2013. Het Longfonds is partner van dit experiment.
iSPEX is een instrumentje voor op de smartphone (nu alleen nog iPhone). Met behulp van een eenvoudige app kun je met iSPEX zelf de luchtvervuiling meten. Direct na iedere meting krijg je op je smartphone een eerste indruk van de lichtvervuiling. Met de metingen van alle deelnemers samen wordt een fijn stofkaart van Nederland gemaakt. Het is de bedoeling om hierop de hoeveelheid, deeltjesgrootte en het soort schadelijke fijn stof in de lucht in kaart te brengen. Zodat we beter weten wat we inademen: bijvoorbeeld vooral zeezout of ook veel dieselroet. Deze revolutionaire techniek is nog experimenteel, maar veelbelovend.

Samen met onderzoekers van de Universiteit Leiden willen we in 2013 een nationale iSPEX-meetdag organiseren. "Daar kunnen 10.000 mensen aan mee  doen", zegt onderzoeker Frans Snik. Je kunt je nu al vooraanmelden!

In Nederland zit veel meer schadelijke fijn stof in de lucht dan wordt gedacht. Luchtvervuiling van verkeer, met name fijn stof en roet, vormt een risico voor de gezondheid van mensen. Het kan longziekten als astma en COPD veroorzaken en verergeren. Het Longfonds vindt het erg belangrijk dat er voldoende aandacht komt voor gezondheid. Daarom neemt het Longfonds deel aan dit unieke project.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten