woensdag 2 januari 2013

Gratis roken in Amsterdam Westerpark


PERSBERICHT

Gratis roken in Amsterdam Westerpark

Hoe gezond is het om door het park te fietsen tijdens de spits? De ramen open te hebben als je woont in de buurt van de Haarlemmerweg of de Spaarndammerdijk? Te sporten in het park? Wie wil weten hoe vies de lucht die we inademen hier is, is van harte welkom op een van onze twee informatieavonden over luchtvervuiling in de buurt op 15 en 16 januari.

Al jaren roken de bewoners van het Westerpark gratis. Door de drukte aan onder meer de Haarlemmerweg, de Van Diemenstraat en de Tasmanstraat zit er te veel fijnstof en stikstof (en nog veel meer troep) in de lucht die Westerparkers inademen. De lucht in de Staatsliedenbuurt, Spaarndammerbuurt en Zeeheldenbuurt is dusdanig vervuild dat de schade die dat dagelijks aanricht in het lichaam, is te vergelijken met de schade die roken veroorzaakt. Dat is een probleem, want aanhoudende luchtvervuiling kan onder andere COPD en hart- en vaatziekten veroorzaken, of verergeren. Vooral kinderen, ouderen en mensen met een chronische ziekte zijn extra kwetsbaar.

Evengoed is deze luchtvervuiling ook erg schadelijk voor gezonde mensen. Wonen langs of dicht bij een drukke weg is een gezondheidsrisico waar niet iedereen zich van bewust is. Daarom organiseren buurtbewoners uit Westerpark twee informatiebijeenkomsten over de luchtkwaliteit.

Wanneer:  Dinsdag 15 januari
Plaats:       De Horizon, Zaandammerplein 50   
                  Spaarndammer- Zeeheldenbuurt
Aanvang:  20.00 uur  (zaal open vanaf 19.30)

&

Wanneer:  Woensdag 16 januari
Plaats:        Zaal 100, De Wittenstraat 100
                   Staatsliedenbuurt
Aanvang:   20.30 uur  (zaal open vanaf 20.00)

Tijdens de bijeenkomst wordt u op de hoogte gebracht over de situatie via een film. Een expert vertelt over het hoe en wat van de luchtvervuiling en geeft antwoord op uw vragen. Daarnaast vertellen buurtbewoners wat we ertegen kunnen doen. Elders in de stad zijn inmiddels ook mensen actief geworden om aandacht te vragen voor schonere lucht in hun wijk.

Deze bijeenkomsten zijn een initiatief van buurtbewoners uit de Zeeheldenbuurt, de Spaarndammerbuurt en de  Staatsliedenbuurt, in samenwerking met Milieudefensie. Wij zijn te bereiken via
gezondelucht@hotmail.com

Informatie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten