donderdag 20 december 2012

Vervuilde lucht is slecht voor u!


De uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide door industrie en verkeer vormt een bedreiging voor de gezondheid van mens en dier, met name in de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt.

door Kimbel Bouwman, Staatskrant november 2012

In maart van dit jaar werd een 38-jarige vrouw die al 15 jaar aan de Van Diemenstraat woont door een longembolie getroffen. Longziekten en luchtverontreiniging kennen een significant verband, ofschoon minder dan roken. Een onderzoeksrapport van de Rekenkamer naar het luchtkwaliteitsbeleid stelt vast dat de  gemeente Amsterdam de lucht in de stad niet zo schoon krijgt als dat van Europa voor 2015 zou moeten, en zeker niet zo schoon als dat voor de gezondheid van de burger het beste zou zijn. De effecten van landelijke en gemeentelijke maatregelen vallen tegen. In het Bestemmingsplan Spaarndammers en Zeehelden, waarin het bouwen en wonen in West onder de loep wordt genomen, staat dat de Van Diemenstraat tot het  Hoofdnet Auto behoort en kan worden aangemerkt als stadsstraat, waar naast auto’s ook ruimte is voor fietsers en voetgangers. De grote verkeersdruk die er heerst wordt zo mogelijk in de toekomst nog groter. Bij nieuwbouw wordt er gestreefd naar het vrijmaken van een breder straatprofiel. Bij de bouw van brede school De Zeeheld is hier al rekening mee gehouden.

Auto’s steeds schoner
Stadsdeelambtenaar René van Kuyk stelt in een brief naar aanleiding van een bewonersavond op 2 juli over de Zuiderspeeltuin aan het Barentszplein dat het op langere termijn goed komt met fijnstof aangezien de  auto’s steeds schoner worden. Hetzelfde argument heeft portefeuillehouder Dirk de Jager (GroenLinks) op  9 maart gebruikt bij een informatiebijeenkomst over de aanleg van de Spaarndammertunnel die in 2014 van start zal gaan. Mede op basis van een GGDadvies heeft de stadsdeelpolitiek gekozen om de scheidingswand in het ontwerp Barentszplein/Zuiderspeeltuin niet meer op te nemen. Het schrappen van de wand is overigens geen bezuinigingsmaatregel. Bij de in- en uitgang van de tunnel zullen wel vier meter hoge wanden worden geplaatst, maar geen filters worden aangebracht.

Sluipmoordenaars
Buurtbewoner Arthur Boddéus is inmiddels een campagne gestart via Vereniging Milieudefensie waarbij men  een petitie kan tekenen voor gezonde lucht. De gemeente wordt opgeroepen om vieze auto’s en vrachtwagens te weren uit de stad. Amsterdam heeft al een milieuzone waardoor de allervieste  sluipmoordenaars niet meer in de binnenstad mogen komen, maar men eist een uitbreiding waarbij al het smerig vervoer een halt wordt toegeroepen. Vooralsnog stemmen de resultaten van onderzoeken door Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs BV en Bureau Oranjewoud naar de luchtkwaliteitsaspecten in de buurten het stadsdeel gerust. Uit de berekeningen volgt dat de grenswaarden voor fijnstof en of stikstofdioxide worden gerespecteerd langs alle wegen binnen en in de directe omgeving van het plangebied.
Op grond van de bevindingen vormt de Wet luchtkwaliteit, zelfs bij een worst-case scenario, geen belemmering voor de realisatie van de plannen van de gemeente. De bewonersplatformen houden de vinger aan de pols, want zij vertrouwen de luchtmetingen voor geen cent. De meetresultaten fijnstof van het meetstation Westerpark zijn regelmatig ver boven de norm. De Rekenkamer beveelt ook aan dat  beleidsmakers het volksgezondheidsperspectief meer betrekken bij het maken van beleidskeuzes en de  communicatie vanuit de gemeente met de burger moeten verbeteren. Het stadsdeel zou strenger moeten zijn  met maatregelen om bij knelpunten met een grote luchtvervuiling zoals de Van Diemenstraat in de toekomst niet in de problemen te raken.

Teken de petitie voor gezonde lucht: milieudefensie.nl/luchtkwaliteit/petitie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten