dinsdag 11 december 2012

Goed nieuws; de weg ligt open

Het is bekend: de Van Diemenstraat is smerig. Het is een weg waar de concentratie fijnstof in de lucht hoog is. Fijnstof? Ja, dat zijn deeltjes die je niet kan zien. Ze zijn minder dan een honderdste millimeter groot.


View Larger Map

Het gaat bij het fijnstof in de Van Diemenstraat voor een groot deel om deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer. Die zijn extra schadelijk. Die deeltjes dringen je lichaam binnen en veroorzaken kanker, hart- en vaatziekten enzovoort. Per jaar gaan daardoor meer dan tweeduizend mensen eerder dood. Kinderen hebben er de meeste last van. Ze krijgen vaak astma en longen ontwikkelen zich minder goed.

In de Van Diemenstraat staat al sinds 1998 een meetstation. In de eerste helft van dit jaar zaten 10 dagen boven de norm van meer dan 50 micrometer per m3. Volgens de EU mag dat daggemiddelde niet meer dan 35 dagen per jaar gehaald worden. Die norm is een compromis tussen economische, planologische en medische overwegingen. Geneeskundigen zouden de norm sterker willen hebben, omdat ook bij deze waarden nog veel slachtoffers vallen. Met andere woorden: gezonde lucht is schoner dan lucht die aan de norm voldoet.

De Van Diemenstraat ligt langs een woonwijk, een kantorencomplex, een school en een speeltuin. Aan de herinrichting van die speeltuin wordt gewerkt. In de vorige opzet moest een muur de deeltjes (en het geluid) van de Van Diemenstraat weren. In een nieuw plan vervalt die muur en komt er een groene oplossing (een heg).Weert een heg evenveel als een muur? Is hij gesneuveld op grond van financiële overwegingen?

De GGD schreef het stadsdeel een aanbeveling over de herinrichting. Ik kreeg hem met de volgende tekst: ‘Ik vrees overigens dat ik u moet teleurstellen, een muur noch een heg houden luchtverontreiniging goed tegen. De GGD is van mening dat de voordelen van buitenspelen hoog moeten wegen, en raadt dat op dit plein daarom niet af.’ Niet buitenspelen is nog slechter dan buitenspelen in ongezonde lucht.

Minder auto’s, dat zou de oplossing zijn. Maar we kunnen niet meer zonder onze bolides. Hoewel. Er is ook goed nieuws. Sinds de Westerdoksdijk – die aansluit op de Van Diemenstraat – openligt, is het gehalte fijnstof in de lucht minder. Automobilisten hebben blijkbaar nieuwe routes gevonden om de stad binnen te rijden. Zo zijn wij er vanaf en blijven onder de norm.

Zie ook: milieudefensie.nl/luchtkwaliteit

Martin Broek

Column geschreven voor Staatskrant (buurtkrant voor Staatslieden-, Zeehelden- en Spaarndammerbuurt) oktober 2012

2 opmerkingen:

  1. Tsja, ik woon in een gebied dat heel vies is, vol met fijn stof.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Antoinette je moet een flink eind verhuizen (onder Parijs, in de Alpen, Ierland of Noord-Europa) wil je uit de bende zijn, maar naast een dagelijkse file wonen is zeker niet goed. Veel van het Nederlandse fijnstof komt nl. voort uit vervoer.

    BeantwoordenVerwijderen