vrijdag 1 februari 2013

Luchtvervuiling in China is big business


 ( ) —
 
Deze maand was de luchtkwaliteit in China slechter dan ooit. Metingen in de hoofdstad Beijing waren veertig keer hoger dan de aanbevolen waarde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Chinese autoriteiten hebben al spoedmaatregelen genomen, maar de luchtvervuilingsindex blijft stijgen. Toch is deze situatie niet voor iedereen slecht: de cleantech sector profiteert meer dan ooit.

Mediaviewer
Smog in Beijing, 29 januari 2013.
 
Terwijl participatiemaatschappijen steeds minder investeren in Amerikaanse en Europese clean technology bedrijven, stijgen de mogelijkheden in China fenomenaal. Ook openen steeds meer groene bedrijven over de hele wereld filialen in het Oosten. De verkoop van monitors die de luchtkwaliteit meten, zit in de lift en bedrijven kunnen de vraag naar gezichtsmaskers niet meer aan. De Chinese markt voor deze producten is drie tot vier keer groter dan in de rest van de wereld.

Buitenlandse know-how

Wang Yuesi, een onderzoeker aan de Chinese Academie van Wetenschappen, vertelt aan de Daily China dat meer dan zeventig procent van de monitors uit het buitenland komen, vooral uit de VS. ‘We zijn nog steeds afhankelijk van buitenlandse apparatuur omdat Chinese bedrijven niet de kennis hebben om betrouwbare toestellen te maken.’
Het Amerikaanse technologiebedrijf Met One Instruments voorziet verschillende officiële instanties in China van monitors. Sales en marketing directeur Jo Ann Choi Pottberg: ‘Het zal niet zo lang meer duren eer lokale fabrikanten in staat zijn om dezelfde kwaliteitsproducten te vervaardigen.’
Ook het Britse MAHLE Powertrain Ltd vond mogelijkheden op de Chinese markt en helpt sinds enkele jaren Chinese bedrijven bij het ontwikkelen van prototypes van motoren met lage uitstoot. Directeur Marco Warth gelooft dat ze de Chinezen kunnen helpen door de efficiëntie van hun motoren te verbeteren.

Gezondheidsgevaar

Alle bewoners van Beijing en verschillende andere Chinese steden werden vorige week gewaarschuwd om binnen te blijven. De Chinese regering gaf ook fabrieken het bevel om de emissies terug te dringen, terwijl een kwart meer patiënten in ziekenhuizen binnenkomen met longklachten. De Beijing hoest is al een begrip geworden.
In december heeft de Chinese overheid samen met de oprichting van het National Committee on Environmental Information Technology een netwerk van monitors geïnstalleerd in 74 Chinese steden. Volgens de Economic Observer hebben overheidssubsidies voor de meetstations een recordbedrag bereikt van één miljoen euro.
Het Chinese hi-tech bedrijf Hebei Sailhero bezit meer dan dertig procent van de aandelen op de Chinese markt. Aangezien het monitor netwerk uitgebreid zal worden tot 113 steden, verwacht CEO-assistent Liu Guoyun dat de verkoop nog met twintig procent zal stijgen.

Bron het interessante Vlaamse tijdschrift *MO: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten